La Generalitat està treballant amb el sector energètic per a reduir tràmits burocràtics i impulsar noves inversions. Així, els directors generals d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, i de Simplificació Administrativa, Francisco Ortega, s’han reunit amb els principals agents del sector energètic per a iniciar un procés participatiu per a la introducció de noves mesures que permeten continuar avançant en la simplificació administrativa de les instal·lacions elèctriques. (6-4-25)
L’objectiu d’esta taula de treball, convocada per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, és arreplegar propostes, alternatives i aportacions que suposen una Administració més moderna i eficient, que responga de manera més eficaç a les necessitats de la ciutadania i del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana.
Tal com ha explicat Argüelles, “hem de ser capaços de tramitar les instal·lacions elèctriques de manera molt més àgil”, reduint de manera molt notable els temps d’autorització, ja que el contrari “pot retardar els terminis d’execució, cosa que no podem permetre perquè són infraestructures crucials, no només per a integrar les energies renovables sinó per a donar cabuda a les noves demandes energètica derivades del procés d’electrificació i descarbonització”.
En la seua opinió, la simplificació ha de ser un element de millores contínues, “escoltant el sector i incorporant iniciatives no només per a agilitzar l’autorització d’infraestructures de generació, sinó també per a les associades a les xarxes de distribució elèctrica, que són fonamentals i sovint projectes senzills que es demoren massa a causa d’una burocràcia innecessària i redundant”.
Canvis normatius i modificació de procediments
Els dos directors han traslladat al sector l’objectiu prioritari de la Generalitat de continuar aprofundint a simplificar i agilitzar la tramitació per a l’autorització de les infraestructures de les xarxes elèctriques, per a la qual cosa han sol·licitat la seua col·laboració per a fer propostes dirigides a adaptar i modificar la normativa i introduir canvis en els procediments que permeten accelerar els terminis mitjançant la millora de l’eficiència i l’optimització dels recursos disponibles.
La reunió ha comptat amb la participació de representants de la Federació de Cooperatives Elèctriques, Femeval, Red Eléctrica, Iberdrola, E-Redes Distribución, l’Associació d’Instal·ladors Elèctrics (Aselec), el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Industrials de València (COGITI) i el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de la Comunitat, que han mostrat la seua disposició i màxima col·laboració per treballar en l’elaboració d’un document de noves propostes de simplificació.
Així, doncs, la direcció general d’Energia i Mines recaptarà, al llarg del mes d’abril, totes les propostes i aportacions que es realitzen per part del sector, tant referent a possibles canvis normatius com a la modificació de procediments administratius, per a analitzar la seua viabilitat i implementar-les amb la màxima celeritat.
Referent a això, Argüelles ha insistit en el fet que el Consell està “plenament alineat amb el sector, donant suport i posant en marxa mesures per a aconseguir un desenrotllament real que ens faça líders en matèria energètica”.
Ha recordat que l’energia i, concretament, el subministrament elèctric “és una peça essencial” en el procés de reindustrialització i el desenrotllament de projectes nous, i la Comunitat “no pot permetre’s dilatar els temps de tal manera que es pose en perill el desenrotllament d’inversions de projectes industrials estratègics per a la Comunitat Valenciana”.
Cal recordar que, des de l’inici de la legislatura, s’han posat en marxa diferents actuacions en este sentit, com la Llei 6/2024, de 5 de desembre, de simplificació administrativa, que introduïx mesures que no només acurten terminis, eliminant traves i agilitzant la tramitació, sinó que aporta seguretat jurídica i garantix la protecció del territori i medi ambient de la mà dels ajuntaments.
Millores en la tramitació telemàtica
A més, recentment s’han introduït noves millores en la tramitació telemàtica del procediment integrat d’autorització de les centrals d’energies renovables. Es tracta d’una primera fase a la qual s’aniran afegint progressivament noves ferramentes, aprofundint així en la configuració d’una plataforma digitalitzada dels procediments que facilite als promotors l’aportació de documents i simplifique la seua revisió per part de la Direcció General d’Energia.
A això s’unix el procediment previ de filtració de documentació, una ferramenta dirigida a millorar la qualitat documental dels projectes que es presenten per a la seua autorització, que, com explica el director general d’Energia, “pot ajudar a reduir els terminis uns sis o huit mesos”.
En paraules del director general d’Energia, millorar la qualitat documental dels projectes “és essencial”, perquè això permet una tramitació molt més ràpida, i per això la Conselleria ha impulsat “este procediment voluntari, en col·laboració amb entitats, associacions i col·legis professionals”, amb l’objectiu d’optimitzar l’eficiència en la gestió administrativa.
La Conselleria formarà entitats, col·legis professionals i associacions del sector perquè aquells promotors que, voluntàriament ho requerisquen, puguen sol·licitar-los una filtració documental prèvia que garantisca la presentació de projectes de manera més coherent, detallada, precisa i completa, i es puga així reduir al màxim la necessitat de realitzar nombrosos requeriments i esmenes posteriors que dilaten els temps i dificulten la tramitació dels projectes.
Referent a això, ha indicat que les iniciatives que s’estan posant en marxa es fan “escoltant el sector”, i ha conclòs afirmant que es tracta d’iniciatives “vives i dinàmiques que s’aniran adequant i emmotlant en funció dels resultats que es vagen produint”.