La unitat d'Innovació de l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) ha donat suport a amb 126.000 euros el desenvolupament d'un innovador sistema de filtratge (CERAMIX AÏRA) que depura les partícules que es desprenen dels processos que tenen lloc a elevades temperatures com ocorre durant la cocció de rajoles ceràmiques (31-3-25)
Aquest sistema de separació de les partícules presents en els gasos ha sigut desenvolupat per l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i permet recuperar els materials valuosos separats no emesos a l'atmosfera, fomentant així una indústria més neta i saludable.
D'igual mode, a més de millorar la qualitat ambiental, permet obtindre una recuperació energètica, recirculant la calor residual procedent dels processos intensius en l'ús d'energia.
Per al desenvolupament d'aquest sistema, el *ITC ha treballat en col·laboració amb empreses del sector ceràmic com Grespania i Grup STN i Porcelanosa on s'ha instal·lat un prototip del projecte per a testar el seu funcionament en un entorn industrial real.
La consellera d'Innovació i presidenta d'Ivace+i, Marián Cano, ha visitat en *Porcelanosa aquest sistema de filtratge realitzat dins de l'estratègia sostenible del *ITC orientada a buscar solucions transformadores per a les indústries segons les seues demandes i necessitats.
Marián Cano ha assenyalat que “es tracta d'una solució industrial innovadora i eficaç que beneficiarà a les empreses intensives en l'ús d'energia que la incorporen com són les empreses del sector ceràmic”.
La màxima responsable d'Innovació ha destacat el “paper clau” d'Ivace+i en la transformació del teixit industrial valencià, donant suport a iniciatives innovadores que combinen tecnologia, sostenibilitat i competitivitat.
En aquest sentit, Marián Cano ha indicat que amb el suport a aquesta nova investigació de l'ITC “no sols es recolzen avanços tècnics, sinó que es fomenta una indústria més neta i saludable, amb un impacte directe en el benestar laboral i ambiental”.
El projecte CERAMIX_ AÏRA atén la demanda del sector industrial per a tractar d'abordar, de manera eficient, un dels grans reptes ambientals als quals s'enfronta com és l'eliminació de material particulat en emissions procedents de processos a altes temperatures i l'habilitació d'opcions de recuperació energètica.
CERAMIX AÏRA és un clar exemple de l'aposta del govern valencià per una indústria valenciana més competitiva, innovadora i sostenible i estableix les bases per a un futur en el qual la tecnologia siga l'eina clau per a enfrontar els reptes industrials i ambientals de manera efectiva i accessible.
La investigació compta també amb el finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.