La unitat d'Innovació de l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) ha finançat una nova investigació liderada per l'Institut de Biomecànica (IBV) per a millorar el diagnòstic de l'escoliosi mitjançant la intel·ligència artificial aplicada a la imatge mèdica (3-2-25)
El centre tecnològic ha desenvolupat un algorisme per a poder identificar i classificar la gravetat de la corba escoliòtica basada en la determinació de l'angle de Cobb, paràmetre que determina la severitat de l'escoliosi i, per tant, el tractament a seguir.
Tot això, permet que el diagnòstic de l'escoliosi siga més precís, evitant els biaixos que es produeixen entre els diferents observadors, i molt més ràpid, agilitzant el treball del professional clínic i disminuint l'espera del pacient.
Els resultats obtinguts han generat expectació en empreses de l'àmbit clínic que ja han mostrat gran interés a continuar amb aquesta prometedora línia d'investigació per a integrar els resultats obtinguts en els seus processos assistencials de diagnòstic de l'escoliosi.
Per a la consellera d'Innovació i presidenta d'Ivace+i, Marián Cano, aquesta “investigació translacional permet produir resultats més significatius i aplicables que beneficien directament la salut humana; aspecte en el qual l'IBV ha demostrat estar a l'avantguarda”.
En aquest sentit Marián Cano ha reiterat “l'actiu que els centres tecnològics suposen per a les empreses” i com a exemple ha indicat que per cada euro invertit en l'activitat dels instituts tecnològics té un retorn social d'11,63 euros.
Sector en creixement
El sector de la salut es troba en un moment de ple creixement, al mateix temps que immers en profunds canvis a causa de factors com la introducció de noves regulacions, l'ús de tecnologies emergents i els avanços en la millora del diagnòstic, el tractament, la planificació i l'execució de procediments quirúrgics, i de serveis de salut, en general.
L'estudi de l'IBV és una de les línies d'investigació que inclou el projecte IMAMED finançat amb 200.000 euros per Ivace+i i la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.
Mitjançant aquest estudi el centre tecnològic, en col·laboració amb empreses i entitats del sector sanitari, estudia el desenvolupament de noves eines, basades en la imatge mèdica, per a investigació en diagnòstic clínic, models corporals, segmentació i planificació quirúrgica.
Les empreses que col·laboren en aquest projecte amb l'IBV són ASCIRES GRUP BIOMÈDIC (grup biomèdic pioner a Espanya en diagnòstic per imatge i medicina nuclear, a més d'un referent en Oncologia radioteràpica), AVAMED SYNERGY (empresa pionera de cirurgia digital centrada en millorar l'eficiència quirúrgica i la precisió), IT3D GROUP (grup d'empreses líder en solucions d'escanejat i digitalització 3D) i TEQUIR (implants quirúrgics).