La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha inaugurat a la Ciutat de la Llum d'Alacant, la quarta edició de Redit Summit “un esdeveniment que, un any més, consolida a la Comunitat, com a referent nacional en transferència de tecnologia i que posa en relleu la necessitat de fomentar un ecosistema favorable per a la innovació” (3-10-24)
Aquesta trobada, organitzat per la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit) amb el finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), ha reunit a més de 400 professionals de l'àmbit científic- tecnològic i industrial per a abordar els reptes en la innovació per a una nova indústria i per a visibilitzar desafiaments i estratègies relacionats amb els nous models de negoci.
Durant el Congrés s'han presentat innovacions finançades per Ivace+i i desenvolupades per empreses en col·laboració amb els centres tecnològics que han permés crear, entre altres, teules d'alta resistència a la gelada, gespa artificial més respectuosa amb el medi ambient, antenes desplegables o un sistema de recomanació d'experiències turístiques personalitzat.
“Per al Consell- ha assenyalat Nuria Montes- la innovació és la clau que obri portes cap a un futur pròsper i ple d'oportunitats per a tots. És el motor de la competitivitat i una qualitat, que caracteritza als empresaris de la Comunitat, per a afrontar reptes i conquistar nous mercats”.
“En aquest procés- ha afegit Nuria Montes- els centres tecnològics són un actiu estratègic en la recentment presentada Estratègia de Reindustrialització del Consell i un aliat perfecte per a potenciar la innovació empresarial, els processos de digitalització i l'ús de tecnologies innovadores que ajude a incrementar la competitivitat en les empreses”.
Per al president de Redit, Fernando *Saludes “el treball conjunt de tots els agents de l'ecosistema, amb l'impuls de l'administració, ha possibilitat que hàgem anat escalant posicions en el rànquing europeu de territoris innovadors. No obstant això, per a aconseguir un creixement sostenible i sostingut de les nostres empreses, que es traduïsca en el benestar dels ciutadans, el coneixement, la tecnologia i la innovació han de continuar jugant un paper clau i s'ha d'apostar per agents, com els centres tecnològics i per l'acompanyament de l'Administració”.
Més creixement i productivitat
En 2024 la conselleria d'Innovació, a través d'Ivace+i, ha destinat 59,5 milions d'euros a impulsar l'activitat investigadora dels 11 centres tecnològics que permetrà, entre altres actuacions, el desenvolupament de projectes d'R+D en col·laboració amb més de 350 empreses de la Comunitat Valenciana.
L'objectiu de la Conselleria d'Innovació, Indústria, comerç i Turisme és posar a les pimes en el centre de les polítiques i crear un entorn on troben el suport necessari per a invertir en noves tecnologies, en la formació dels seus treballadors i en la creació de productes i serveis innovadors".
“En aquest escenari- ha assenyalat Nuria Montes- ha d'existir la cooperació i la col·laboració entre les empreses i els centres d'investigació, entre les empreses i l'administració i entre l'administració i els centres tecnològics”.
En el cas de la col·laboració entre centres tecnològics Montes ha assenyalat que des d'Ivace+i s'intensificarà “per a així poder donar a les empreses un suport i servei més transversal i integral” al mateix temps que ha demanat als centres tecnològics que les seues investigacions “incorporen la variable de mercat perquè arriben en el menor temps possible a les empreses”.
Impacte econòmic
Els 11 centres tecnològics de Redit generen un impacte econòmic en l'economia valenciana d'una mica més de 775 milions d'euros anuals i generen més de 16.000 llocs de treball a temps complet.
Per cada euro d'inversió realitzada en els projectes d'innovació que els instituts tecnològics realitzen en col·laboració amb empreses valencianes es generen 5,3 euros de PIB, quintuplicant així la calor de la inversió realitzada.