230403 ECO foto1 parkingcrevillentLa directora general de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), Júlia Company, ha assistit a la posada en marxa de la instal·lació d'autoconsum compartit de la Comunitat Energètica COMPTEM Crevillent, on ha assenyalat que les comunitats d'energia són “fonamentals per a fomentar les energies renovables i difondre la democràcia energètica” (3-4-23)

En aquest sentit, per a la directora constitueixen “una peça essencial” per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics, així com el desenvolupament econòmic i social sostenible a nivell local. A més, ha explicat, “contribueixen a reduir la factura energètica i, en el cas de les empreses, millorar la seua competitivitat”.

L’Ivace , a través de la unitat d'Energia, ha recolzat econòmicament aquest nou pàrquing fotovoltaic de la comunitat energètica COMPTEM-Crevillent, que compta amb una potència de 95 kWp.

Company ha posat l'accent que l’Ivace “està liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva” de les comunitats d'energia en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes a les comunitats energètiques”.

Cal recordar que l’Ivace ha donat suport a un total de 118 projectes d'energies renovables en comunitats d'energia des de l'any 2021, per al que ha destinat 5,2 milions d'euros. Referent a això, ha explicat que per a l'enguany l’Ivace destinarà un total de 5 milions d'euros al desenvolupament de projectes renovables en comunitats d'energia.

A més, ha afegit que l’Institut està treballant en projectes de col·laboració entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, amb l'objectiu de “maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d'energies renovables”.

Tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques desenvolupat pel *Ivace, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que en 2030 tots els municipis de la Comunitat puguen comptar amb una comunitat local d'energia.

Ajudes Ivace a les Comunitats d'Energia

La línia d'ajudes de l’Ivace, prevista per a aquest trimestre, està dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l'ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l'entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l'agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d'energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l'activitat de l'agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

 

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.