Projecte europeu MaaRE, Mobility as a Right for Europe
Projecte europeu MaaRE, Mobility as a Right for Europe

maareIVACE recolza i participa en la proposta de projecte europeu, MaaRE, Mobility as a Right for Europe, que el seu objectiu és canviar en els pròxims anys el paradigma en la mobilitat a Europa gràcies al foment d'activitats d'innovació, emprenedoria i educació en un entorn de creació de nous llocs de treball.

IVACE, la Universitat de València, l'empresa tecnològica valenciana ETRA R+D i l'Ajuntament de València componen l'equip promotor de la candidatura de la pròxima KIC de Mobilitat Urbana que aprovarà l'EIT a finals 2018.

Per a aconseguir el suport de l'EIT, el clúster valencià compta amb finançament d'IVACE i la coordinació de l'empresa valenciana ETRA R+D i ha aglutinat a un potent partenariat compost per 50 entitats europees, líders totes elles en el camp de la mobilitat des dels sectors de l'ensenyament superior, la recerca, el sector públic i la indústria.

Aquest fort consorci europeu està liderat per València i la seua regió i inclou una robusta agrupació de 5 ecosistemes europeus d'avantguarda en matèria de mobilitat urbana sostenible (València, Berlín, Lille-Valenciennes, Budapest i Tallin). Aquest consorci comparteix la visió i el compromís de treballar coordinadament per a resoldre el repte comú de la mobilitat urbana sostenible.

L'objectiu de l'ambiciosa proposta de MaaRE és accelerar les solucions de mobilitat urbana sostenible mitjançant l'enfortiment de la cooperació entre ciutats i regions compromeses, la indústria les institucions de recerca i l'ensenyament superior.

La visió de MaaRE és que la mobilitat urbana siga més segura, més eficient, més neta i, en definitiva, sostenible.

Per a aconseguir aquests objectius, les ciutats europees participants en la KIC es convertiran en bancs de proves per al desenvolupament de solucions en mobilitat, tenint en compte els requisits dels usuaris i construint una plataforma per a aprendre de les experiències d'altres regions. La participació dels usuaris, dels responsables del planejament urbà i transport són elements essencials per al desenvolupament de noves solucions en col·laboració amb la indústria i els centres de recerca.

IVACE està molt involucrat en la proposta com l'entitat de referència en la nostra regió en matèria de suport a la innovació i l'emprenent, àrees que juntament amb l'ensenyament superior formen els pilars de desenvolupament del model de les KICs.

Així mateix, la mobilitat és una de les prioritats de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana RIS3-CV La Generalitat Valenciana a través del propi IVACE desplega cada any un programa d'ajudes per al foment del transport i mobilitat sostenible per a minimitzar l'impacte sobre el medi ambient.

IVACE ha exercit també un paper decisiu a l'hora de configurar el partenariat regional, sumant al projecte a entitats com, per exemple: REDIT, AVIA, Fundació Valenciaport, o CEEI. En el seu moment també ho va tenir per a aconseguir donar entrada a l'ecosistema de R+D+i en l'actual KIC de Clima que té la seua seu nacional a València, Climate-KIC Spain.

El consorci MaaRE ha dissenyat els mecanismes que permetran que el finançament de l'Institut Europeu de Tecnologia i Innovació (EIT), fins a 400M€, actue com a capital llavor que permeta apalancar inversions molt superiors per a canviar el futur de la mobilitat a Europa generant ocupacions de qualitat i situant a Europa a l'avantguarda de la mobilitat sostenible en el món.

La proposta de MaaRE competeix amb altres consorcis que també han presentat les seues candidatures davant de l'EIT. Abans de final del mes d'octubre es publicaran els consorcis entre els quals s'escollirà la guanyadora en el mes de desembre d'enguany.

..............................................................................................................................

L'EIT I EL MODEL DE LES KICs

L'Institut Europeu de Tecnologia i Innovació (EIT) és una institució europea creada l'any 2008 seguint el model del Massachusetts MIT que promou la cooperació i la integració del triangle del coneixement: negocis, educació i recerca.

A través de la figura de les KIC (Knowledge and Innovation Communities) L'EIT recolza diferents àrees (Salut, TIC, Energia, Aliments, Matèries Primeres, Canvi Climàtic, Mobilitat, Fabriques avançades) finançant grans xarxes d'excel·lència per a abordar els desafiaments d'Europa. Aquestes xarxes o KICs estan compostes per associacions sòlides d'entitats públiques i privades on el lideratge de la indústria és fonamental.