5ª edició del Parlament Europeu d'empreses
5ª edició del Parlament Europeu d'empreses

21-parlamentoeuropeodeempresasEl 10 d'octubre se celebra la 5ª edició del Parlament Europeu d'empreses a Brussel·les. 750 homes i dones empresaris, procedents de 45 països europeus, tindran l'oportunitat de ser membres del Parlament Europeu per un dia, debatre i votar sobre els temes més importants de l'agenda europea actual.

Aquest esdeveniment està organitzat per Eurochambres, l'associació de Cambres de comerç europea, la Cambra de comerç d'Espanya i el Parlament Europeu. Entre els ponents es troben: El President del Parlament Europeu, Antonio Tajani, president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el negociador principal de la UE del Grup de treball per a l'aplicació de l'article 50 amb el Regne Unit, Michel Barnier, un representant de la Presidència austríaca del Consell de la Unió Europea i el President d'EUROCÁMARAS, Christoph Leitl.

La delegació espanyola està composta per 54 empreses i estarà liderada pel president de la Cambra de comerç d'Espanya, José Luis Bonet. Enguany les empreses volen fer arribar als legisladors comunitaris les peticions i mesures que afecten en major mesura a aquest sector, així com mostrar la seua implicació amb el progrés europeu.

La jornada es va a dividir en tres sessions on van a tractar principalment els temes:

1. La primera sessió va a tractar el problema de l'escassetat de mà d'obra qualificada, que va ser identificat com el segon desafiament més important entre els 50.000 enquestats en l'edició 2018 de l'Enquesta Econòmica d'EUROCHAMBRES.

2. La segona sessió es va a centrar en el comerç internacional, amb atenció en les negociacions dels acords comercials i d'inversió col·lectiva amb tercers països i la necessitat de dur a terme polítiques de l'EU coherents i mesures en el comerç internacional per a maximitzar el potencial econòmic d'Europa, especialment dels seus més de 20 milions de PIMES.

3. Finalment abordarà el futur d'Europa. El president, Claude Juncker, va presentar l'any passat un llibre blanc amb cinc escenaris sobre la possible evolució la UE, amb l'objectiu d'obrir una reflexió sobre l'adreça que està prenent Europa en el futur. Els escenaris proposats se centraven únicament en el mercat únic, una Europa a diferents velocitats i una major integració. Les opinions sobre quin és el millor camí són molt variades, especialment amb fets recents com el Bréxit. EUROCHAMBRES ha subratllat la necessitat d'una UE que siga idònia per a les empreses, basada en un mercat únic i una economia sòlida, estable i predictible, com es reflecteix en la seua “Declaració de Drets Empresarials d'abril de 2018”.

Abans de l'inici del Parlament Europeu d'empreses, la delegació empresarial espanyola serà rebuda per l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica. Així mateix, la delegació empresarial espanyola en el Parlament Europeu d'empreses 2018 vol contribuir a posar en valor i reforçar el paper d'Espanya en l'escena comunitària com a quarta potència de la Unió Europea.