Estratègies d'innovació i polítiques de desenvolupament regional en la Unió Europea i Amèrica Llatina: Oportunitats i desafiaments
Estratègies d'innovació i polítiques de desenvolupament regional en la Unió Europea i Amèrica Llatina: Oportunitats i desafiaments

eurosocialL'IVACE ha participat a Brasília en el Seminari Internacional "Estratègies d'innovació i polítiques de desenvolupament regional en la Unió Europea i Amèrica Llatina: Oportunitats i desafiaments", organitzat per EUROSociAL+ a Brasília, com a suport a la Secretaria de Desenvolupament Regional, del Ministeri d'Integració Nacional de Brasil, durant el qual va presentar el model valencià de desenvolupament regional basat en el coneixement i la innovació.

El seminari que es va celebrar els dies 12 i 13 de setembre, tenia com a objectiu generar un espai de debat internacional on es pogueren donar a conèixer diferents experiències, europees i llatinoamericanes, en matèria de desenvolupament regional, així com sobre la incorporació dels sistemes d'innovació i especialització intel·ligent. Aquest seminari, s'emmarca en el suport integral que està realitzant EUROSociAL+ a la Secretaria de Desenvolupament Regional de Brasil per al disseny del seu nou Pla Nacional de Desenvolupament Regional.

Després de dues jornades d'intens treball i debat públic, el divendres 14 es va realitzar de forma complementària una reunió de treball tècnic entre les autoritats de la Secretària de Desenvolupament regional i els diferents experts. Aquest marc menys estructurat va permetre aprofundir en alguns dels temes de debat, com els mecanismes de finançament a nivell regional, els sistemes de governança o la rellevància i límits de la metodologia RIS3 promoguda des de la Comissió Europea. Finalment, els experts van poder realitzar algunes recomanacions més concretes de cara al procés de disseny del nou Pla Nacional de desenvolupament regional en el qual es troba la Secretaria brasilera.

En aquest marc, IVACE va tenir l'ocasió de poder explicar i debatre els detalls de marc emprenedor i de suport a la R+D+i a la Comunitat Valenciana, així com el desenvolupament de la RIS3, representant a l'Associació Espanyola d'Agències de Desenvolupament (FÒRUM ADR´s).

El seminari va comptar amb la presència de molts i destacats experts europeus i llatinoamericans en les matèries esmentades. Entre uns altres, el professor Philip McCann de l'Escola d'administració de la Universitat de Sheffield; Roberta Dall'Olio, presidenta de l'European Association of Development Agencies (EURADA); Alicia Williner representant a la Comissió econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), Roberto Algarra, Cap d'Unitat d'assessorament financer i de projectes europeus de l'lVACE, Anders Olsson - gerent de Recerca i Innovació de la Regió de Värmland (Suècia), Geraldine Fuentealba Romero, Coordinadora de la unitat de Gestió, Polítiques i Innovació de la regió d'O'Higgins / Xile, i Diana María Ramírez Daza, experta del Departament nacional de planificació de Colòmbia.

A més, en la taula d'obertura van estar presents autoritats europees com Thierry Dudermel, cap del Sector de cooperació de la Unió Europea a Brasil; així com autoritats del Govern brasiler com Gustavo Henrique Rigodanzo Canó, Secretari executiu del Ministeri d'Integració Nacional; Júlio Alexandre Menezes da Silva, Secretari de planificació i assumptes econòmics del Ministeri de Planificació, Desenvolupament i Gestió; Leonardo Rodrigues Albernaz, Secretari de macroavaluació governamental del Tribunal de Comptes de l'Unió, Otávio Ladeira de Medeiros, Secretari adjunt de la Secretaria del tresor nacional del Ministeri d'Hisenda.

En els pròxims mesos l'activitat continuarà mitjançant l'organització d'una visita d'intercanvi a regions europees per a conèixer experiències reeixides en matèria d'innovació i implementació de la metodologia de RIS3.